Hogyan készítsek kecsketejből túrót ?
Talán az első probléma ami a tej feldolgozásánál adódik . Néha nem alszik meg a tej, vagy csak nagyon lassan, máskor meg túl lágy lesz az alvadék.. Az én tapasztalatom, hogy a legjobb minőségű túrót kánikulában lehet csinálni. A tejet fejés után csak megszűröm letakarom, s másnapra szépen megalszik. Hűvösebb időben fel kell melegíteni, kultúrázni (pl bolti tejföllel) és be kell takarni , hogy minél lassabban hüljön ki. Ezen kívül jó ha nincs joghurt a közelben, mert ezek a kis szökevény bacik nem hagyják, hogy jó aludttejünk legyen. A további feladat egyezik a tehéntejből készített túróéval- Óvatosan felmelegítjük az alvadékot és leszűrjük.
Mennyi szénát számoljak egy télre ?
Októbertől márciusig minden állatra számolhatunk egy nagyméretű körbálát.
Hogyan kell cumiztatni az árva gidát ?
Ha lehet az anyja tejével, de legalább olyan anyáéval aminek hasonló korú gidája van. Az első héten napi 4 alkalommal utána már csak 3-szor kb két hétig. Ha már meg tud inni 1 liter tejet egy alkalommal akkor már elég reggel és este cumiztatni. Legjobb ha gyógyszertári cuclit (szopót) használunk. Ezt bármelyik üdítős üvegre rá lehet húzni.