Hogyan készítsek kecsketejből túrót ?
Talán az első probléma ami a tej feldolgozásánál adódik . Néha nem alszik meg a tej, vagy csak nagyon lassan, máskor meg túl lágy lesz az alvadék.. Az én tapasztalatom, hogy a legjobb minőségű túrót kánikulában lehet csinálni. A tejet fejés után csak megszűröm letakarom, s másnapra szépen megalszik. Hűvösebb időben fel kell melegíteni, kultúrázni (pl bolti tejföllel) és be kell takarni , hogy minél lassabban hüljön ki. Ezen kívül jó ha nincs joghurt a közelben, mert ezek a kis szökevény bacik nem hagyják, hogy jó aludttejünk legyen. A további feladat egyezik a tehéntejből készített túróéval- Óvatosan felmelegítjük az alvadékot és leszűrjük.
Laktoz érzékenyek ihatnak-e kecsketejet?
Sajnos nem. A laktóz (tejcukor) a kecsketejében is ugyan olyan, mint a többi tejben.
Fajtatisztát vagy keveréket tartsak?
Fajtatiszta nubiai kecskét ma már viszonylag könnyen be lehet szerezni. Kérdés hogy érdemes -e. Ha bakot veszünk és ezzel akarunk keverék állományt előállítani akkor jó befektetés lehet. Ha 2-3 anyát veszünk,s csak velük foglalkozunk szintén jól járhatunk. Néhány anyát egy nagyobb nyájba viszont nem túl jó döntés berakni. mivel a nubi nyugodt, békés fajta ,nem fog megverekedni a rangért, vagyis a kajáért.